11.3.13

Τσαριτσάνη προς Χρυσή Αυγή: Θα σας ξαναδιώξουμε
Στην εκδήλωση για τη συμπλήρωση 70 χρόνων από το Ολοκαύτωμα της Τσαριστάνης, ομάδα στελεχών της Χρυσής Αυγής εμφανίστηκε στην πλατεία της περιοχής, προκειμένου να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο.
Άμεση ήταν η αντίδραση των πολιτών, οι οποίοι απαίτησαν την απομάκρυνση τους. Μάλιστα, ο δήμαρχος Ελασσόνας Γιώργος Πασχόπουλος, ανακοίνωσε την ακύρωση της εκδήλωσης σε περίπτωση που δεν αποχωρήσει η Χρυσή Αυγή, δίνοντας διορία 10 λεπτών.

Ωστόσο, οι Χρυσαυγίτες επέμεναν να μην αποχωρούν και τότε οι κάτοικοι του χωριού πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, δημιουργώντας ανθρώπινες αλυσίδες και αναγκάζοντάς τους ουσιαστικά να απομακρυνθούν από το σημείο.

Μετά το γεγονός αυτό, η εκδήλωση συνεχίστηκε κανονικά, χωρίς ωστόσο την παρουσία της δημοτικής αρχής που είχε αποχωρήσει νωρίτερα. Στεφάνια κατέθεσε ο Μορφωτικός Σύλλογος Τσαριτσάνης, ο Σύλλογος Γυναικών, ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Τσαριτσάνης, το τοπικό παράρτημα της ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η βουλευτής Ηρώ Διώτη, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ και ο περιφερειακός σύμβουλος Θανάσης Παιδής.
Το tvxs.gr μίλησε με τον δήμαρχο Ελασσόνας Γιώργο Πασχόπουλο, ο οποίος επισήμανε πως «εκτιμήσαμε με την αστυνομία την κατάσταση και θεωρήσαμε καλύτερο να αναβάλουμε την εκδήλωση για να μην υπάρξουν επεισόδια». «Εμείς αποχωρήσαμε, παρέμεινε ο μορφωτικός σύλλογος. Υπήρχε ένταση και πιστεύω ότι θα γινόντουσαν επεισόδια δεδομένου ότι η Χρυσή Αυγή δεν αποχωρούσε», προσθέτει.

Ερωτηθείς για ποιο λόγο κλήθηκε η Χρυσή Αυγή σε αυτήν την εκδήλωση ο δήμαρχος Ελασσόνας ανέφερε πως ακολουθήθηκε το πρωτόκολλο που ορίζει πως θα πρέπει να κληθούν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα. «Αναγκαστήκαμε αλλά δεν πιστεύαμε πως θα παραστούν. Σε εκδήλωση που είχε προηγηθεί στο Δομένικο δεν είχαν έρθει», αναφέρει και σημειώνει: «Θεωρώ πως η παρουσία τους είχε στόχο να δημιουργηθούν επεισόδια». «Η παρουσία της Χρυσής Αυγής στην περιοχή είναι προκλητική», τονίζει.

Από την πλευρά του ο Χάρης Νούσιας από τον Μορφωτικό Σύλλογο Τσαριτσάνης μιλώντας στο tvxs.gr τονίζει πως η Χρυσή Αυγή είναι ανεπιθύμητη στην περιοχή. «Η φασιστική και ναζιστική συμμορία δεν πρέπει να ξαναπατήσει το πόδι της στην Τσαριτσάνη», δηλώνει και διαμηνύει πως σε περίπτωση που εκδήλωση επαναληφθεί από τη δημοτική αρχή τότε «μαζικά θα αποτρέψουμε την παρουσία της».

Στο ολοκαύτωμα της Τσαριτσάνης όπως αναφέρεται από ιστορικές μαρτυρίες συμμετείχαν και Έλληνες καταδότες, οι οποίοι έδωσαν ονόματα στους Ιταλούς, που στις 12 Μαρτίου του 1943 εκτέλεσαν 45 ανθρώπους στην κεντρική πλατεία και πυρπόλησαν το χωριό. Σύμφωνα επίσης με ιστορικά στοιχεία στην περικύκλωση της πόλης συμμετείχε και η «Ρωμαϊκή Λεγεώνα» του Αλκιβιάδη Διαμαντη επικεφαλής του «Πριγκιπάτου της Πίνδου», κράτος μαριονέτα που δημιούργησε η φασιστική Ιταλία κατά τη διάρκεια της κατοχής της Ελλάδας. Στην Τσαριτσάνη δημιουργείται ο πρώτος αντιστασιακός πυρήνας της περιοχής και τον Αύγουστο του 1942 ιδρύεται η πρώτη ομάδα ανταρτών του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ) από 12 Τσαριτσανιώτες μαχητές. Για το λόγο αυτό το χωριό είχε βρεθεί στο στόχαστρο των κατοχικών δυνάμεων.

Ο Μορφωτικό Σύλλογος Τσαριτσάνης τονίζει πως «70 χρονιά μετά από τη θηριωδία της 12 Μάρτη 1943, οι Χρυσαυγήτες πήγαν να εκτελέσουν δεύτερη φορά τους ήρωές μας και όλους τους αγωνιστές της λευτεριάς». «Κάτω ο φασισμός, αυτή η βρωμερή ιδεολογία που σπέρνει το μίσος, το ρατσισμό, τη διχόνοια, που χύνει δηλητήριο στα μυαλά και τις ψυχές των ανθρώπων», αναφέρει μεταξύ άλλων. Ο Μορφωτικός Σύλλογος Τσαριτσάνης καταγγέλλει το χαρακτήρα και το ρόλο της νεοναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή τονίζοντας:

«Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ αποτελεί μια φασιστική οργάνωση ιδεολογικών και πολιτικών απογόνων του ναζισμού, υμνητών του Μεταξά και της χούντας των συνταγματαρχών. Αποτελεί στημένο παρακρατικό μηχανισμό και γέννημα- θρέμμα του συστήματος, μιας κατάστασης που σήμερα γονατίζει και κάνει το λαό να υποφέρει. Τα τάγματα εφόδου της, δεν είναι τίποτα άλλο παρά θρασύδειλοι που τραμπουκίζουν, που κυνηγούν μετανάστες στις γειτονιές και που χτυπούν νέα παιδιά και εργαζόμενους.

Αυτός είναι ο ρόλος τους, να καθηλώσουν το λαϊκό κίνημα, να πνίξουν κάθε φωνή αντίστασης. Συσκοτίζουν για τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων που βασανίζουν τις λαϊκές οικογένειες, σπέρνουν το μίσος , το ρατσισμό και τη διχόνοια. Τώρα με τα προγράμματα τους περί «Διάπλασης των Παίδων» επιχειρούν να χύσουν δηλητήριο στα μυαλά και τις ψυχές των παιδιών, ακόμη και στις πιο μικρές ηλικίες. Η δράση της οργάνωσης αυτής, είναι δράση ενάντια στον ανθρώπινο πολιτισμό, ενάντια στη μόρφωση και την παιδεία.

Ο Φασισμός δεν θα περάσει. Ο λαός της Τσαριτσάνης γνωρίζει και έχει μνήμη. Φασίστες, πολιτικοί πρόγονοι της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ, είναι αυτοί που εκδίωξαν και εξόρισαν τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου της Τσαριτσάνης το 1936, είναι αυτοί που συνεργάστηκαν με τους κατακτητές στην κατοχή, μαυραγορίτες και δοσίλογοι, που πρόδωσαν πατριώτες, που βασάνισαν γυναίκες και μικρά παιδιά, που έκλεψαν και ρήμαξαν το τόπο μας. Κατέστρεψαν και ξεκλήρισαν οικογένειες. Είναι αυτοί που βαρύνονται με τα εγκλήματα του Μάρτη του 1943 και του Αυγούστου του 1944. Είναι οι ίδιοι που στη Χούντα, βασάνιζαν, φυλάκιζαν, έθεταν υπό περιορισμό, φοβέριζαν συμπολίτες μας και άλλους τους έστελναν στην εξορία.

Η αντιμετώπιση της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ είναι ζήτημα πολιτισμού, και ο Μορφωτικός Σύλλογος Τσαριτσάνης έχει χρέος και καθήκον να παλέψει γι’ αυτό. Καλούμε όλους τους Τσαριτσανιώτες, τη νεολαία του χωριού ιδιαίτερα, τους μετανάστες που ζουν και εργάζονται εδώ, να συσπειρωθούμε και να τους απομονώσουμε. Να αναλάβουμε δράση ώστε τα νέα παιδιά να μην πέσουν στα δίχτυα τους. Να μπούμε εμπόδιο, να μην ανεχτούμε φαινόμενα ρατσιστικής βίας και διακρίσεων και να μην επιτρέψουμε να περάσουν τα σχέδια τους να τρομοκρατήσουν και να καθηλώσουν το λαό. Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ δεν έχει καμιά θέση στα τιμημένα χώματα της Τσαριτσάνης, είναι ανεπιθύμητη».

Αναδημοσίευση από το tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου