20.1.14

Δελτίο τύπου: Καμιά περιστολή στο δικαίωμα στην άδεια




ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ

ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΕΑ ΛΕΥΚΑ ΚΕΛΙΑ

Ως “κοινωνικό αίτημα” που έχει εδώ και καιρό ωριμάσει» θέλει να εμφανίσει το υπουργείο Δικαιοσύνης την κατάργηση ή τον περιορισμό του ευεργετήματος της άδειας στους κρατούμενους.
Με αφορμή την μη επιστροφή αδειούχου κρατούμενου ο υπουργός Δικαιοσύνης Αθανασίου ανακοίνωσε ότι «επανεξετάζεται το νομοθετικό πλαίσιο χορήγησης αδειών σε κατάδικους». Μάλιστα, στις προτάσεις που συζητιούνται είναι η κατάργηση των αδειών σε περίπτωση καταδίκης για εγκληματική οργάνωση και η αναστολή τους μέχρι την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ποδοπέδης (βραχιολάκι).
Ήδη, όπως καταγγέλλουν οι κρατούμενοι, οι άδειες κόβονται σωρηδόν – ακόμα και σε κρατούμενους που τις έπαιρναν εδώ και καιρό - υπό το φόβο της πειθαρχικής δίωξης της Επιτροπής χορήγησης σε περίπτωση παραβίασής τους.

Την ίδια στιγμή, διαμορφώνεται η φυλακή της Δομοκού σε «υψίστης ασφαλείας», ώστε να μεταφερθούν εκεί όσοι κατηγορούνται ή έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή σε τρομοκρατική ή σε εγκληματική οργάνωση.
Ο σωφρονιστικός κώδικας προβλέπει διαχωρισμό κρατουμένων σε κατηγορίες (υπόδικοι, καταδικασθέντες, πλημμελήματα, κακουργήματα κλπ). Η δημιουργία ειδικής φυλακής δεν έχει , ως εκ τούτου, καμιά σκοπιμότητα παρά να καταστείλει ενδεχόμενες κινητοποιήσεις, να επαναφέρει το καθεστώς ολοκληρωτικής απομόνωσης των κρατουμένων (τώρα που τα αιτήματά τους ακούγονται στην κοινωνία) και να αποτελεί ένα μόνιμο φόβητρο - ότι θα βρεθούν σε αυτή την «ειδική» φυλακή αν διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Το ευεργέτημα της άδειας, 19 χρόνια τώρα, έχει ποσοστό «αποτυχίας» μόλις 2,6%. Και όμως όποτε κάποιος παίρνει την απόφαση να μην επιστρέψει στη φυλακή επανέρχεται το ερώτημα «γιατί να δίνονται άδειες στους κρατούμενους;». Αν δεν αρκούν οι απαντήσεις «γιατί είναι ένα απαραίτητο στάδιο για την επανένταξη των κρατουμένων», «γιατί οι μέρες αυτές ελευθερίας βοηθούν στην ομαλότερη λειτουργία της φυλακής», «γιατί προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο», τότε εμάς μας αρκεί η απάντηση «γιατί είναι ένα αίτημα που κερδήθηκε με αγώνες των ίδιων των κρατουμένων».
Τα σχέδια του υπουργείου και της κυβέρνησης να σφραγιστούν οι πόρτες και τα παράθυρα των φυλακών ώστε οι κρατούμενοι να αποτελούν τους ολοκληρωτικά απόκληρους της κοινωνίας πρέπει να ανατραπούν.
Είναι στο χέρι των κρατουμένων, των οικογενειών τους και όλων όσων καταδικάζουμε τη βαρβαρότητα των φυλακών:

- Να μην καταργηθούν οι άδειες, ούτε να εφαρμοστούν ειδικά καθεστώτα κράτησης.
- Να διευρυνθεί η εφαρμογή εναλλακτικών μορφών ποινής.
- Να ληφθούν μέτρα για την άμεση βελτίωση των συνθηκών κράτησης και την ουσιαστική αποσυμφόρηση των φυλακών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου