20.12.12

Κλείνουμε Χρόνο και κάνουμε Πάρτυ
Ένας χρόνος Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Στέκι RossoNero.


Ένας χρόνος λειτουργίας ενός χώρου Αυτοοργάνωσης, έμπρακτης Αλληλεγγύης και Συντροφικότητας απέναντι -και ενάντια- στην εκμετάλλευση, την καταπίεση, το ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Η συμμετοχή, που ξεπέρασε κατά πολύ τις αρχικές μας προσδοκίες, επιβεβαίωσε την επιτακτική αναγκαιότητα ύπαρξης και λειτουργίας κοινωνικών -και, αυτοδιαχειριζόμενων- χώρων, ως εναλλακτική πρόταση δράσης, προβληματισμού, επικοινωνίας, αλλά και ψυχαγωγίας.
Το σημαντικότερο για εμάς, όμως είναι ο τρόπος λειτουργίας του Στεκιού που στηρίζεται στην αυτοδιαχείριση, την εθελοντική εργασία και τη συμμετοχή, δίνοντας τη δυνατότητα να συναντηθούν, να συζητήσουν, να συναποφασίσουν και να συμπράξουν άνθρωποι που ως τώρα δεν είχαν την ευκαιρία και τη δυνατότητα αυτή.

Λειτουργώντας ως χώρος συνάντησης και όσμωσης δεν επιδιώκουμε κοινή πολιτική άποψη και έκφραση προς τα έξω. Επιδιώκουμε να στεγάσουμε δράσεις και λειτουργίες, οργανωμένες από πρόσωπα και συλλογικότητες, ανεξάρτητα αν συμμετέχουν στο Στέκι.
Εργαζόμενοι και άνεργοι, φοιτητές και φοιτήτριες, μαθητές και μαθήτριες, μετανάστες και μετανάστριες δίνουμε κάθε μέρα ένα άτυπο ραντεβού σε ένα χώρο που τελικά μας χωράει και μας εκφράζει όλες και όλους.

Έπειτα από ένα χρόνο λειτουργίας η πράξη έρχεται να επιβεβαιώσει τις αρχικές μας σκέψεις:
§ Καθημερινή λειτουργία καφενείου και μπαρ στο χώρο του Στεκιού που να μη χωρά το κέρδος και οι εμπορευματικές σχέσεις.
§ Καθιέρωση σε δεκαπενθήμερη βάση γενικής ανοιχτής συνέλευσης.
§ Δωρεάν Μαθήματα Ελληνικών σε μετανάστες στο χώρο του Στεκιού από εθελοντές εκπαιδευτικούς της πόλης μας.
§ Προβολές ταινιών κάθε Κυριακή
§ Απανωτές δράσεις και εκδηλώσεις αλληλεγγύης σε απεργούς και σε συλληφθέντες
§ Συμμετοχή και εθελοντική εργασία μαζί με άλλες συλλογικότητες κοινωνικούς και κομματικούς φορείς της πόλης για την οργάνωση και τελικά την πραγματοποίηση του 1ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Τρικάλων.
§ Αντιφασιστικές πρωτοβουλίες/δράσεις και εκδηλώσεις ενάντια σε κάθε εκδοχή κοινωνικού εκφασισμού, ενάντια σε κάθε μορφή -οργανωμένης ή όχι- ρατσιστικής βίας.
§ Στήριξη και Συμμετοχή της πρωτοβουλίας του αλληλέγγυου εμπορίου χωρίς μεσάζοντες και του Κοινωνικού Ιατρείου
§ Συλλογικές Κουζίνες
§ Χαριστικά παζάρια

Σήμερα, με συμπληρωμένο ένα χρόνο λειτουργίας, αποδεικνύεται στην πράξη αυτό που μας ώθησε να ξεκινήσουμε: το πόσο είναι δηλαδή απαραίτητες και σημαντικές για όλους μας οι δομές αλληλεγγύης. Γιατί για εμάς, η έμπρακτη αλληλεγγύη, οφείλει όχι μόνο να είναι συνδεδεμένη με τους κοινωνικούς αγώνες και τα κινήματα, αλλά αποτελεί η ίδια μια μορφή αντίστασης και διεκδίκησης. Γιατί για εμάς, η έμπρακτη αλληλεγγύη, είναι – και πρέπει να είναι – μέρος της καθημερινότητάς μας.

Κι αυτό είναι που μας δίνει κουράγιο και δύναμη να συνεχίσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά σε πείσμα των καιρών.
Σ' αυτόν τον αγώνα σας χρειαζόμαστε όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου