17.10.12

Τι συμβαίνει στη γειτονιά μας;

     
    
     Η “Αραβική Άνοιξη”, το κύμα των εξεγέρσεων και των επαναστάσεων που σαρώνει  τη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, βρίσκεται αντιμέτωπη με τις μεγαλύτερες δοκιμασίες της περίπου εικοσάμηνης ύπαρξής της.


     Ο Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός χώρος RossoNero διοργανώνει εκδήλωση-συζήτηση την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου στις 8:00 μ.μ. με θέμα τις εξεγέρσεις και τις λαϊκές-δημοκρατικές επαναστάσεις στον Αραβικό κόσμο και τις γεωπολιτικές επιπτώσεις που αλλάζουν το τοπίο, τόσο στην περιοχή της άμεσης γειτνίασης της Ελλάδας, όσο και παγκοσμίως.

     Ομιλητές: Nασίμ Αλάτρας, Παλαιστίνιος, δημοσιογράφος/αναλυτής, 
Γιάννης Αλμπάνης, Δίκτυο για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα.

     Από την Παλαιστίνη και την Τυνησία έως τα το Ιράν και τη Συρία, εργαζόμενοι και νέοι αμφισβητούν, διαδηλώνουν και εξεγείρονται, ενάντια στα καθεστώτα της εκμετάλλευσής τους.

     Στη Συρία, η επανάσταση ενάντια στον Άσαντ έχει μετατραπεί σε έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο με αβέβαιη έκβαση.

    Στην Αίγυπτο, η χούντα των στρατηγών του Μουμπάρακ αναγκάστηκε κάτω από την πίεση του μαζικού κινήματος να δεχτεί την εκλογή του Μούρσι, του υποψήφιου της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, στη θέση του Προέδρου, αλλά δεν εγκαταλείπει την πολιτική εξουσία.

     Στη Λιβύη, ο Καντάφι μπορεί να ανατράπηκε, αλλά η ιμπεριαλιστική επέμβαση μετέτρεψε τη χώρα σε ένα άθροισμα καντονιών με τις ένοπλες ομάδες να δρουν ανεξέλεγκτες.

    Στην Τυνησία, οι διαδηλωτές συγκρούονται τώρα με τη νέα κυβέρνηση του ισλαμικού κόμματος Ενάχντα, που συνεχίζει την ίδια νεοφιλελεύθερη πολιτική φτώχειας, του καθεστώτος του Μπεν Αλί.

     Το ντόμινο των λαϊκών εξεγέρσεων στον αραβικό κόσμο και οι γεωπολιτικές αλλαγές που αυτό κυοφορεί προκαλεί έντονη ανησυχία και προβληματισμό στις ΗΠΑ, το Ισραήλ, τη Ρωσία και τις χώρες της Ε.Ε., που βλέπουν να απειλείται η στρατηγική τους επικυριαρχία.
 
     Η Αραβική επανάσταση έχει αλλάξει τα πάντα. Τώρα πια δεν ζούμε σε έναν “κόσμο μετά την 11η Σεπτέμβρη”, αλλά σε έναν “κόσμο μετά την Ταχρίρ”.



nasim_alatras-almpanis1a
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου