28.9.12


9o Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Λάρισας


Φέτος διοργανώνουμε το 9ο Αντιρατσιστικό φεστιβάλ στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου, στην Κεντρική πλατεία της πόλης, με κεντρικό σύνθημα :
Πρώτα οι μετανάστες, Ύστερα Εσύ

Η αλληλεγγύη μας απάντηση στον κοινωνικό κανιβαλισμό
Γιατί όσο βαθαίνει η οικονομική κρίση και εντείνεται η βαρβαρότητα των πολιτικών διαχείρισης της, η κοινωνική εξαθλίωση, η φτώχεια και η κοινωνική αποσάθρωση γίνονται εφιάλτης για τους πολλούς.
Η καπιταλιστική βαρβαρότητα, πλέον χωρίς τα πρότερα φτιασίδια της επίπλαστης ευημερίας και της πλαστικής κατανάλωσης, έχει οδηγήσει στην πλήρη υποτίμηση των ζωών μας . Η ζωή μας έγινε τόσο φθηνή , όχι μόνο γιατί πουλάμε το σώμα μας και το μυαλό μας για 480 ευρώ, αλλά γιατί ζητούν και την ίδια την αξιοπρέπεια μας.

Τα πρώτα θύματα της οι πιο αδύναμοι, οι νέοι (που η ανεργία ξεπερνά πλέον το 50% και παίρνουν πάλι το δρόμο της ξενιτιάς), οι κοινωνικά αποκλεισμένοι, οι μετανάστες.

Το επιχείρημα: «να συνεισφέρουμε όλοι για την εθνική σωτηρία», πλέον δεν πείθει, γιατί τα κεφάλαια που δεν έχουν πατρίδα και δεν τους σταματάνε στα σύνορα, όχι μόνο «μετανάστευσαν» «εν μία νυκτί» για Ελβετία, αλλά καιροφυλαχτούν για να αγοράσουν όσο - όσο τον δικό μας πλούτο. Το επιχείρημα: «μαζί τα φάγαμε» απαντήθηκε στις πλατείες με το «δε χρωστάμε. δεν πουλάμε, δεν πληρώνουμε».
Τους έμεινε λοιπόν μια επιλογή· να ενεργοποιήσουν τον κοινωνικό αυτοματισμό και να μας οδηγήσουν στον κοινωνικό κανιβαλισμό. Λένε ότι φταίνε οι μετανάστες γιατί μας παίρνουν τις δουλειές, οι δημόσιοι υπάλληλοι γιατί είναι πολλοί, οι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατί φοροδιαφεύγουν, οι διαδηλωτές γιατί εμποδίζουν τα μαγαζιά, τα άτομα με αναπηρία γιατί παίρνουν επιδόματα κοκ. Θέλουν να «φάμε» ο ένας τον άλλο.

Οι μετανάστες γίνονται οι πρώτοι «αποδιοπομπαίοι τράγοι». Τα ρατσιστικά πογκρόμ ονομάζονται προκλητικά… «Ξένιος Ζεύς» και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης… κέντρα κράτησης! Φασίστες με μαχαίρια στους δρόμους, με την απροκάλυπτη κάλυψη της αστυνομίας, αστών πολιτικών και δικαστών ενσαρκώνουν την τελευταία «μεγάλη Ιδέα» του συστήματος, τη μόνη που του απομένει όταν γκρεμίζεται η κοινωνική συναίνεση, το φόβο!

Όμως εμείς επιμένουμε να μην καταλαβαίνουμε ποιο είναι αυτό το «κοινό» που έχουμε με αυτούς και στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους κοινωνικά αποκλεισμένους και στους μετανάστες/ριες με τις οποίες μοιραζόμαστε το κοινό βίωμα της εκμετάλλευσης και της κυριαρχίας.

Επιμένουμε στην αλληλεγγύη, που πραγματώνεται «απ' τα κάτω», συλλογικά και αυτοργανωμένα σε καθημερινές αντιστάσεις και συλλογικές δράσεις γιατί είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να εμποδίσει την λεηλασία της ζωής μας. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΗΜΕΡΟΥ
Παρασκευή 28/9 
18.00 μμ : Αφήγηση παραμυθιού για μικρούς & μεγάλους
19.30μμ : Εκδήλωση - Συζήτηση "Αυτοοργανωμένα εγχειρήματα" (Δίκτυα αλληλεγγύης, παραγωγικές/συνεργατικές δομές, σωματεία βάσης)
22:00μμ : LIVE - Birthday Kicks, Screaming Dead Balloons, Περσινα Ξινα Σταφυλια 

Σάββατο 29/9 
18.00μμ Διαδραστικό - θεατρικό παιγνίδι «τα μεταναστευτικά πουλιά»
20.30μμ Θεατρικό δρώμενο «η απώλεια» από τη θεατρική ομάδα para tod@s
21:30μμ: LIVE - Renovatio, Arma di scelta, Κιμωνας - Ηρωας, Los Mujeros

Όλο το διήμερο
• Εκθέσεις φωτογραφίας
«λίγο κοντά - λίγο μακριά» ομάδα 35mm
«με φοβάσαι ?» phasma2
«ο αντιρατσισμός μέσα από την τέχνη» θεματική ομάδα αντιρατσιστικής
• θεματικές αντιπληροφόρησης, παιδότοπος, χαριστικό παζάρι, βιβλιοπωλείο, κουζίνες


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου